Uudised

2019 Viljandi pärimusmuusika festival

Viljandi pärimusmuusika festival tegi alates aastast 2019 uusi jõupingutusi jätkusuutlikus festivalikorralduses. 

Ühekordsed plastnõuded asendatakse biolagunevatega, soodustatakse nõude korduvkasutust ning võetakse suund jäätmete maksimaalsele sorteerimisele ja ringlusse suunamisele.

Viljandi pärimusmuusika festival aastal 2019 otsustas  täielikult loobuda ühekordsetest plastnõudest ning võtsid kasutusele Vegware komposteeritavaid nõusid. 

Otsus kasutada festivalil komposteeritavaid nõusid ei tulnud Viljandi pärimusmuusika festivali meeskonnale lihtsalt. Enne ühekordse plastiku keelustamist Viljandi pärimusmuusika festivalil pidasid nõu mitmete ekspertide ja keskkonnaaktivistidega, et leida üheskoos parim ning festivalile sobivaim lahendus. Oli väga oluline, et kasutatavad biolagunevad nõud ei läheks mitte segaprügi hulka, vaid jõuaks tööstusliku komposteerumiseni.

Sedasi jõudsid Väätsa Prügila meeskonnani, kes oli nõus tulema partneriks ja viima läbi esimese seesuguse eksperimendi Eestis. Kui mujal maailmas on tegemist levinud praktikaga, siis Viljandi pärimusmuusika festival on esimene suursündmus Eestis, kes suunas kasutatud biolagunevad nõud koos toidujäätmetega tööstuslikku komposteerumisse.

Pärast 19 päeva spetsiaalsetes tingimustes (just selleks protsessiks ettenähtud konteineris) enam ei topse, taldrikuid, kahvleid, nuge ega lusikaid. Kõik jäätmed olid ilusti lagunenud!